joi, 19 august 2010

Reclamele TV - inamicul public nr. 1

Banuiesc ca multi dintre noi ne-am saturat de reclamele difuzate de posturile de televiziune. In primul rand, dupa ce platesc un abonament TV destul de scump, mai trebuie sa suport si difuzarea, exagerata dupa parerea mea, de reclame.
Nu ca le-as si urmarii. In mod sistematic, la fiecare pauza de reclama, schimb postul.
Am observat insa ca sau prins si au inceput sa le dufuzeze cam la aceleasi intervale orare. Atunci cand mai sunt cam 10 minute pana la ora fixa, toata Romania vede doar reclama. Unii mai harnicii (Antena 3) incep chiar cu 15 minute inainte. Sau incearca sa convinga telespectatorii sa nu schimbe canalul, intrucat vor difuza numai 30 de secunde de publicitate. Un calup publicitar, doar atat.
Ideea este ca daca ar fi doar reclame si ma refer aici la reclame decente, comice, creative (parca cele din Germania sunt mult mai placute si mai interesante) ar mai merge, dar sunt aberatii de promo, difuzate cu un sunet cat mai tare, la nimicuri de emisiuni.
Sau acel enunt cum ca: emisiunea xxx, v-a fost oferita de yyy. Aiurea, mi-a fost impusa, fara sa o cer si oferita de mine, cel care platesc un abonament, catre mine, cel care ar trebuii sa inghit toate aberatiile ne-profesioniste oferite de catre niste profesionisti in domeniu.
Nu vreau sa pomenesc aici despre valoarea reclamelor. Parca sunt facute pentru cei cu doar doua sau trei clase, cu un indemn la actiune facut aproape disperat, cautand aproape sa te oblige sa cumperi produsul respectiv, decat sa ti-l prezinte cat mai atractiv si sa te faca sa ti-l doresti. Lucrez de multi ani in domeniul publicitar si stiu ca multi copy si art nu au studii in domeniu si nici nu sunt ajutati si de cei care ar trebui sa se implice in realizarea unui calup publicitar. Ma refer la sociologi, psihologi si sa nu uitam de marketing. Este bine ca se pune in practica idea originala (sper) a unui copy, dar asta nu inseamna ca orice aberatie, visata noaptea sau venita la o betie in club, sa si fie transpusa. Nu am intentia de a ma referii la anumite reclame in mod special, banuiesc ca le-ati remarcat si voi.

Un alt lucru deranjat este diferenta de nivel sonor intre emisiuni si pauzele de reclama. Daca pana acum ceva vreme, acest lucru m-a determinat sa nu mai urmaresc emisiunile Sport.ro, pauzele publicitare mult prea dese si diferenta de sunet ma obligau sa stau cu telecomanda in mana si sa fiu pe faza - acum toate posturile urmeaza aceiasi politica.

Impresia mea este ca cei care isi promoveaza serviciile/produsele prin intermediul reclamelor tv, sunt foarte disperatii. Si nu sunt disperati de concurenta sporita ci de faptul ca produsele lor, nu prea mai sunt cumparate. Nu inteleg ca pretul este prea mare fata de calitatea oferita si ca populatia nu numai ca nu mai are un potential banesc corespunzator dar a inceput sa fie mai educata, sa aiba mai mult discernamant la achizitionarea unor produse/servicii. Fireste ca pentru acesti producatorii este de dorit ca acesti cumparatorii sa fie cat mai lipsiti de educatie si sa li se bage pe gat toate produsele de calitate proasta, produse care le garanteaza lor un castig cat mai mare.

Vreau la sfarsit sa spun ca m-am cam saturat de golania manifestata pana si de cei care ar trebui sa fie formatorii de opinie si ca incep sa renut la vizionarea posturilor tv. Ma duc sa imi caut vechiul abonamet de la blibioteca. Sau sa mai descarc ceva ebook-uri pe tableta.